Skip to content
Kalėdinių dovanų gidas visai šeimai

TOP 10 dovanų idėjų Kalėdoms: stalo žaidimai visai šeimai

Kartu su šventėmis atkeliavo ir Kalėdinių dovanų karštinė. Kad išvengtumėte paskutinės minutės dovanų pirkimo panikos, rekomenduojame ruoštis Kalėdoms iš anksto. Puikų stalo žaidimą visai šeimai išsirinkti galite net ir nekėlę kojos iš namų. Atrinkome TOP 10 „Brain Games“ išleistų stalo žaidimų šeimai, kurie tiks įvairiems atvejams – ir pradedantiems, ir pažengusiems.

Kodėl stalo žaidimai yra tobula dovana?

Stalo žaidimai kaip dovana tikrai nėra vien graži dėžė su kaspinu ant viršaus. Visa esmė slypi šių dėžių viduje – dovanodami stalo žaidimus, jūs dovanojate nesuskaičiuojamas džiaugsmo ir pozityvių emocijų valandas. Didelė tikimybė, kad ir jūs prisijungsite prie būsimų žaidimų. Tokiu atveju, dovanojate gerą laiką ne tik brangiausiems žmonėms, bet ir sau.

Būtent dėl to šiais metais mūsų Kalėdų šūkis – dovanok žaidimo džiaugsmą!

Stalo žaidimas nėra ir sezoninė dovana, kurią išsitrauki iš lentynos tik tada, kai oras leidžia. Jei išsirinksite tinkamą žaidimą, jis reguliariai atsidurs ant jūsų stalo ir suteiks daugybę nepamirštamų akimirkų ir kokybiškai praleisto laiko. Įsimintiniausios stalo žaidimų partijos išlieka atmintyje ilgam... Būna, kad ir visam gyvenimui. 

Taigi, pradėkime (dešimtuko pozicijos neturi reikšmės, t.y. 10-oje vietoje esantis žaidimas nebūtinai kažkuo geresnis už pirmą ir atvirkščiai)!

1. „Flamecraft“ – karščiausia šių metų naujiena ir puiki dovana artėjančių drakono metų proga

Magiškoj šaly prabunda miestelis, kur drakonai pilsto kavą ir kepa kaneles! „Flamecraft“ – šių metų karščiausias (visomis prasmėmis) BRAIN GAMES išleistas žaidimas. „Flamecraft“ 1–5 žaidėjai tampa liepsnos sergėtojais, kurie rinks prekes, dėlios drakonus ir skleis apžavus, taip tobulindami miesto krautuvėles. 

Kūrybiškiems „Flamecraft“ stalo žaidimo drakonų vardams naują gyvastį ir kultūrinę plotmę suteikė lietuviškos jų versijos. Žaidime jūsų kompanionais taps Vaivoras, Čirškutis, Žaltvykslė, Gelžgaudas, Iešmantas ir būrys kitų mielų ir lietuviškai žavių drakonų!

Tai neįtikėtino mielumo ir atpalaiduojantis žaidimas, kurį norės žaisti dar ir dar. Žaidime rasite ryškų neopreno kilimėlį ir daug kortų su gražiais bei mielais drakonais. Viskas tiesiog spindi kokybe ir mielumu. Anot vieno mūsų kliento – jei Studio Ghibli išleistų žaidimą, jis būtų „Flamecraft“...

Stalo žaidimas „Flamecraft“

2. „Living Forest“ – įspūdingas grožis ir subalansuota strategija

„Living Forest“ laimėjo 2022 m. „Kennerspiel des Jahres“ metų žaidimo titulą. Tai įspūdingo grožio ir dizaino žaidimas, kuriame tapsite miško dvasia ir stengsitės išgelbėti šventąjį mišką nuo Onibi liepsnų. 

Tema perteikta tiesiog fantastiškai – žaidimo mechanikos elegantiškai sąveikauja tarpusavyje, o trys skirtingi pergalės būdai suteikia žaidimui dinamiškos įvairovės. „Living Forest“ taisyklės greitai perprantamos, jis trunka trumpiau, nei kitas stalo žaidimo šeimai favoritas „Sparnuotieji“, kurį dar būtinai paminėsime.

Living Forest

Pats žaidimo procesas, galima sakyti, atpalaiduojantis ir neperkraunantis smegenų – atvertus gyvūnų sergėtoju kortas atliekami du skirtingi veiksmai, tokie kaip medžių sodinimas, liepsnų gesinimas, naujų gyvūnų sergėtojų pritraukimas, ėjimas dvasių ratu ir pan. Tačiau žaidimas gilesnis nei gali pasirodyti – daug kas priklauso nuo kitų žaidėjų veiksmų ir nėra vientiso kelio į pergalę.

„Living Forest“ bus sužavėti ir vaikai, ir suaugusieji. Rekomenduojamas amžius – nuo 10 metų, tačiau jei esate žaidę stalo žaidimus ir anksčiau, galima drąsiai bandyti ir nuo aštuonerių.

Living Forest

3. „MICROMACRO: Nusikaltimų miestas“ – pirma ir antra dalys

MICROMACRO – išskirtinė žaidimo serija, kurios jau dvi dalis esame išleidę lietuviškai. Šis žaidimas ne veltui pelnė „Spiel des Jahres“ metų žaidimo apdovanojimą 2021 m. – jo unikalus konceptas sužavėjo tūkstančius žaidėjų visame pasaulyje.

Lentos žaidime nerasite – ją atstos milžiniškas nusikaltimų miesto žemėlapis. Dirbdami išvien žaidėjai turi ištirti ant bylos kortelių nupasakotą nusikaltimą, atrasti motyvą bei įkalčius ir galiausiai, sekdami purvinus darbelius nuo pačios pradžios iki jų baigties, pagauti nusikaltėlį.

Puiki pramoga visai šeimai! „MicroMacro“ yra puikus žaidimas ir vaikams, tačiau verta įspėti, kad nors jame smurtas nėra vaizduojamas tiesiogiai, didžioji dalis bylų yra susijusios su žmogžudystėmis, santykių problemomis ar kitomis „suaugusiųjų“ problemomis. Kiekviena byla yra pažymėta pagal turinį, kad galėtumėte jį įvertinti ir nuspręsti, ar žaisti su vaikais – kiekvieno vaiko asmenybė ir emocinė raida skiriasi!

Ką veikti, kai viską išspręsite? Rekomenduojame miesto žemėlapį pasikabinti namie ant sienos kaip plakatą. Kai pas jus apsilankys svečiai, galėsite greitai su jais išspręsti bylą!

MICROMACRO - nusikaltimų miestas

4-5. Moderni klasika visai šeimai – „Carcassonne“ ir „Catan“

Ne kiekvienas yra užkietėjęs stalo žaidimų entuziastas. Jei tik susipažįstate su šiuo žaviu hobiu, galima pradėti nuo vadinamųjų „gateway“ žaidimų, atveriančių vartus į stalo žaidimų pasaulį. Jie nesudėtingi, žavūs ir užkabinantys taip, kad norisi žaisti dar ir dar.

Jau 25 metus viso pasaulio šeimos žaidžia stalo žaidimą „Katano salos naujakuriai“, arba tiesiog „Catan“. Tai žaidimas, skirtas 3-4 žaidėjams, kuriame žaidėjai atvyksta į Katano salą, stato kaimus ir miestus, renka resursus ir varžosi, kas taps geriausiu naujakuriu.

Katano salos naujakuriai
„Catan“ ne veltui yra vienas populiariausių visų laikų stalo žaidimų, pradėjęs tikrą stalo žaidimų aukso amžių. Tai stalo žaidimas, kuris prieinamas visiems – jį lengva išmokti ir žaisti, žaidimo mechanikos unikalios ir įdomios. Be to, žaidėjai yra įtraukti į žaidimą dėl nuolatinių derybų ir komunikavimo.

Kitas legendinis stalo žaidimas visai šeimai yra „Carcassonne“, kuriame žaidėjai dėlioja lenteles ir kuria viduramžių miestą. Ant lentelių padedami žmogiukai (myplai) tampa plėšikais, riteriais ar vienuoliais ir pelno taškus, o daugiausiai taškų surinkęs žaidėjas laimi žaidimą. Kiekvienas ėjimas susideda vos iš kelių paprastų veiksmų: 1. imate lentelę, 2. padedate lentelę, prijungdami ją prie kitų viduramžio miesto lentelių 3. jei norite, galite padėti žmogeliuką ant tos lentelės 4. pelnote taškus. „Carcassonne“ patiks visai šeimai – tai yra puikus žaidimas 2-5 žaidėjams.

„Carcassonne“ stalo žaidimas

6. „Sparnuotieji“ – tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje pamiltas žaidimas apie paukščius

Jei „Catan“ ar „Carcassonne“ išsirinkote praėjusiais metais, šį kartą vertėtų pagalvoti apie žaidimus, kurie yra mažumėlę (bet ne pernelyg) sudėtingesni, bet su daugiau strateginių galimybių.

Fantastiškas pasirinkimas tokiu atveju yra „Sparnuotieji“ (Wingspan) – žaidimas su stulbinančio grožio komponentais ir puikiai perteikta paukščių tema. Jame rinksite pačių įvairiausių paukščių kortas, pridėsite jas į savo draustinių buveines ir iš paukščių savybių kursite galingas kombinacijas. Ir visa tai – lietuvių kalba!

Sparnuotieji

Vienas žinomiausių stalo žaidimų kanalų „Dice Tower“ šį žaidimą išrinko Nr.1 visų laikų „publikos mylimiausių“ (People‘s choice) stalo žaidimų sąraše. O žaidimas pasirodė tik 2019 metais! Negana to, boardgamegeek.com jis šiuo metu yra 3 vietoje būtent stalo žaidimų šeimai kategorijoje (ilgą laiką buvo pirmas!).

7. „SPLENDOR“ – elegantiška strategija ir puikus įvadas į stalo žaidimų pasaulį

„Splendor“  elegantiškos strategijos žaidime žaidėjai kolekcionuoja brangakmenius, perka kortas ir bando tapti įtakingiausiais Renesanso epochos pirkliais. Tai įtraukiančiai paprastas žaidimas, kurį praturtina istorinės detalės ir nuostabūs žaidimo komponentai, tarp kurių – pokerio žetonus primenantys brangakmeniai.

Stalo žaidimas „Splendor“

8. „Tiktai vienas“ – žodžių kišenėje neieškantiems ir šaradų mėgėjams

Mėgstate „Alias“ ar „Dixit“? Už šių visiems gerai žinomų stovi ištisa gausybė niekuo jiems nenusileidžiančių ir dar geresnių stalo žaidimų!

Geriausio 2019 metų žaidimo apdovanojimą „Spiel des Jahres“ pelnęs stalo žaidimas „Tiktai vienas“ yra kooperacinis stalo žaidimas, kuriame stengsitės išsiaiškinti kiek įmanoma daugiau žodžių. Jums reikės sugalvoti geriausias užuominas komandos draugui ir būti originaliems, nes pasikartojančios užuominos bus panaikintos. Šį žaidimą gali žaisti nuo 3 iki 7 žaidėjų ir būtent šis pasikartojančios užuominos elementas išskiria „Tiktai vieną“ iš panašaus tipo žaidimų ir paverčia jį unikaliu.

Stalo žaidimas „Tiktai vienas“

9. „CODENAMES“ serija – žodinės ir vaizdinės asociacijos 

„Codenames“ – kitas fantastiškas žodžių asociacijų žaidimas, kurį lengva paaiškinti ir suprasti, o įsitraukti galima kad ir viduryje žaidimo. Jame tarpusavyje varžosi dvi slaptųjų agentų komandos, o laimi ta, kuri pirmesnė išsiaiškina visus slaptųjų agentų slapyvardžius. Vienas geriausių dalykų tas, kad žaidėjų skaičius nėra griežtai apibrėžtas – pavyzdžiui, galima pradėti žaisti tik su dviem žaidėjais komandoje, o žaidimo eigoje gali prisijungti daugiau žaidėjų.

Na, o jei labiau patinka vaizdinės asociacijos, galite išbandyti „Codenames: Pictures“ (arba net sujungti abu šiuos žaidimus vieną su kitu). Norite šeimoje žaisti dviese? Originalus žaidimas turi dviejų žaidėjų variantą, tačiau tokiu atveju dar geriau įsigyti „Codenames: Duet“, žaidimo versiją sukurtą būtent dviem žaidėjams.

 Codenames: Pictures

10. „Karakum“ – tikras lobis mažoje stalo žaidimų dėžutėje

Kartais mažoje stalo žaidimo dėžutėje, už itin patrauklią kainą, slepiasi daugiau nei tikėtasi. „Karakum“ yra pats populiariausias iš šiais metais mūsų išleistų „mažųjų“ kortinių žaidimų. Ir ne veltui – daug kas jo žaidimo jausmą lygina su legendiniu žaidimu šeimai „Ticket to Ride“, dėl resursų traukimo mechanikos. Be to, žaidimas tikrai kabina žaisti dar ir dar.

Mažylis „Karakum“, pasižymintis įtraukiančiu žaidimu ir žaviu dizainu bus šviežias vėjo gūsis kiekvieno kortų žaidimų kolekcijoje ir puiki dovana. Iliustruotas lietuvių autorės „Laimės kūdikis“!

 

BONUS – STALO ŽAIDIMŲ ŠEIMAI RINKINYS

Du puikūs žaidimai šeimai už pigiau!

„Kvedlinburgo šarlatanai“ (The Quacks of Quedlinburg) – linksmos rizikos ir sėkmės žaidimas, kuriame rizikuosite, rinkdami įvairius ingredientus savo šarlataniškoms mikstūroms!

 „Pikoko“ yra kortų žaidimas, kuriame povas saugo tavo korteles taip, kad būtum vienintelis jų nematantis žaidėjas!

Tikimės, kad kažkuris iš šių stalo žaidimų yra būtent tai, ko jūs ieškojote.

Daugiau šaunių stalo žaidimų šeimai rasite mūsų puslapio kategorijoje „stalo žaidimai šeimai“.

Nepersistenk – dovanok stalo žaidimą! 

 

Ankstesnis straipsnis Ką dovanoti vaikams? TOP stalo žaidimai Kalėdoms!
Kitas straipsnis Kalėdinių dovanų idėjos: stalo žaidimai vakarėliams

Palikti komentarą

Komentarai turi būti patvirtinami prieš juos publikuojant

* Reikalingi laukai